Lluitar o fugir?

Quan estem exposats a una situació d’amenaça, tant el nostre cos com la nostra ment es mobilitzen per afrontar aquesta situació i preparar-se per la lluita o la fugida. Es la resposta automàtica de lluitar o fugir que tots els animals experimenten davant un perill imminent en camp obert a la natura.

A la Regulació Emocional (RE) ampliem aquesta resposta a 4 comportaments reactius en front a la por o l’amenaça, en el nostre dia a dia, dins la nostre societat:

  • La lluita: en aquesta cas seria una actitud agressiva vers una altre persona o grup de persones, amb mostra d’irritació o fins i tot violència.
  • La fugida: seria evitar o acabar en la situació el més aviat possible sense treure’n cap valor o conclusió.
  • La congelació: seria inhibir-se, sense reaccionar, com fent veure que no hi son o intentant que no ens vegin, tornar-nos com transparents.
  • La presa de poder o control: seria mostrant una autoritat innecessària o excessiva o intentant tenir-ho tot controlat sense que se’ns escapi res.

Totes aquestes reaccions automàtiques ens limiten i redueixen sensiblement la qualitat de les nostres relaciones, ja sigui amb la nostra família, amics, companys de treball o les nostres relacions en general.

La Regulació Emocional (RE) ens allibera d’aquestes reaccions automàtiques i innecessàries permetent-nos una vida plena a on ens puguem expressar i interrelacionar amb la màxima riquesa.

2 comentarios en “Lluitar o fugir?

  1. Vaig llegir el llibre “Curar el trauma” de Peter Levine i també parlava de Lluita, Fugida i Congelació. Veig que la Regulació Emocional incorpora la Presa de Poder, és per pensar-ho. Gràcies pel Blog

    1. Hola Raül, gràcies pel comentari. Jo també he llegit els llibres de Peter Levine i són una molt bona aproximació a la Regulació Emocional (RE), encara que la seva Somatic Experiencing està més orientada als traumes 😉

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *