De l'Emoció a la Malaltia

Quan no tenim en compte les nostres emocions, particularment les negatives, moltes vegades el cos reacciona debilitant la nostra salut, amplificant les nostres fragilitats, focalitzant-se en els nostres problemes físics anteriors o iniciant nous malestars físics o malalties.

En aquest context la Regulació Emocional psicosomàtica (REPS) ens pot ajudar a resoldre el problema o malestar físic auto-provocat, permetent que el nostre cos s’expressi en llibertat i puguem recuperar la salut.

Podem dividir la nostra reacció a les Emocions en tres nivells, en funció del grau de consciència que tinguem d’elles:

  • Emocions Conscients: que s’expressen a causa d’una situació externa o interna (encara que en aquest cas normalment prové d’una situació externa anterior) i que ens preparen per a les 4 estratègies de supervivència o reacció davant el perill de que disposem: Atac, Fugida, Inhibició o Presa de Control.
  • En funció de la nostra capacitat d’assumir-les i expressar-les lliurement podem gestionar la situació de perill a la qual ens enfrontem. Però en el dia a dia, en l’entorn social / professional en què vivim pot ocórrer que tendim a evitar-les, i potser de forma reiterada, i en aquests casos ens poden produir malestars físics, trastorns diversos o malalties, i la majoria de les vegades som conscients del que ens passa.
  • Emocions Subconscients: que també són la reacció a situacions externes o internes però que passen desapercebudes per nosaltres, ni tan sols som conscients d’elles i per tant no podem gestionar-les, ni assumir-les ni expressar-les i que poden agredir el nostre cos, de manera puntual o reiterada i conduir-nos al malestar físic o malaltia.
  • Estem parlant de reaccions cutànies, tot tipus de dolors (musculars, migranyes, tensions, …), al·lèrgies, debilitat o propensió a emmalaltir, etc.
  • Emocions Curtcircuitadas: igualment són reaccions a situacions externes o internes però en aquest cas el nostre subconscient les curtcircuita, és a dir, no permet que afectin al nostre cos i moltes vegades es transformen en trastorns de comportament.
  • Així estem parlant de presa de poder (controlar als altres i a nosaltres mateixos), tot tipus d’addicions (tabac, droga, treball, esport, competició, …), reaccions compulsives TOC, trastorns obsessius, …), procrastinació, tartamudeig, amnèsia (pèrdua memòria, hipersòmnia, …) etc.

Deixa un comentari